• Ξέρουμε ότι είσαστε κλασική ιατρός, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Τ. Στρατιωτική ιατρός του Πολεμικού Ναυτικού και Εξειδικευμένη Φωνοχειρουργός. Παράλληλα όμως είσαστε και Εναλλακτική και Αισθητική ιατρός. Ποιά η φιλοσοφία και οι μέθοδοι θεραπείας που διέπουν αυτές τις κατηγορίες;

Η κλασική ή δυτική ιατρική κατακερματίζει το ανθρώπινο σώμα και έτσι προκύπτουν οι διάφορες ειδικότητες, πχ ΩΡΛ, Γυναικολογία, Γαστρεντερολογία κλπ, που καθεμιά ασχολείται με ένα τμήμα του ανθρώπινου σώματος χωριστά.

Αυτό έχει το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να εμβαθύνουμε και να αποκτήσουμε μεγάλη εμπειρία και γνώση για το επιμέρους ανθρώπινο τμήμα. Χάνουμε όμως το όλον. Η εναλλακτική ή ολιστική ιατρική βλέπει τον ανθρώπινο οργανισμό ως όλον και τον αντιμετωπίζει ως ψυχοσωματική οντότητα με σύνολο λειτουργιών αλληλένδετων μεταξύ τους.

Έτσι, στην κλασική ιατρική υπάρχει τμήμα αιτιολογικής αντιμετώπισης των ασθενειών, δηλαδή βρίσκεις το αίτιο και το αντιμετωπίζεις πχ έσπασες το πόδι σου, το χειρουργώ και το επαναφέρω, έχεις στραβό ρινικό διάφραγμα το χειρουργώ και το φτιάχνω, αλλά και τμήμα συμπτωματικής αντιμετώπισης. Π.χ. αλλεργική ρινίτιδα. Σου δίνω αντιαλεργικά φάρμακα και ανακουφίζω τα συμπτώματά σου, δεν θεραπεύω όμως την αλλεργία σου, που στην ουσία είναι μια ανισορροπία του ανοσοποιητικού.

Στην εναλλακτική ιατρική ο στόχος είναι να βοηθηθεί όλος ο οργανισμός και το ανοσοποιητικό σύστημα να ισορροπήσει ώστε μετά ο οργανισμός από μόνος του να διορθώνει όλα τα επιμέρους προβλήματα (αλλεργία, υπέρταση, αυτοάνοσα κ.λπ).

Η αισθητική ή κοσμητική ιατρική ασχολείται με την εμφάνιση του  ανθρώπου και αυτό μπορεί να γίνει με κλασικής ή εναλλακτικής ιατρικής προσέγγιση ή και με συνδυασμό τους.

  • Ως κλασική ιατρός, ΩΡΛ και εξειδικευμένη φωνοχειρουργός, λίγο πολύ κατανοούμε τι σημαίνει και ποιό είναι το αντικείμενό σας. Ως εναλλακτική και αισθητική ιατρός όμως, με τι ασχολείσθε, ποια η προσέγγισή σας στην αισθητική ιατρική, και τι είναι η αισθητική ιατρική ελάχιστης επεμβατικότητας;

Όσον αφορά την εναλλακτική ιατρική, ασχολούμαι με τους εξής τομείς: α.  Διατροφή και αντιμετώπιση της παχυσαρκίας. Χρησιμοποιώντας τη μέθοδο “Εφαρμοσμένης Κινησιολογίας”, που βασίζεται στη βιοχημία του σώματός μας και στην Κβαντική φυσική, μπορώ να βρω ενεργειακά ποιές τροφές σε κάποιον άνθρωπο δεν είναι κατάλληλες και τον βλάπτουν σε αυτή τη συγκεκριμένη περίοδο της ζωής του.
Έχει βρεθεί λοιπόν ότι αν κάποιος αφαιρέσει από το διαιτολόγιό του για ένα τρίμηνο τις τροφές που τον βλάπτουν, αλλάζει κατά πολύ και η υγεία και η εμφάνισή του.
Εξάλλου ο Ιπποκράτης είχε πει: “Μη δώσεις ποτέ σε κανέναν φάρμακα αν δεν φτιάξεις πρώτα τη διατροφή του” και το “Η τροφή σου είναι το φάρμακό σου”.

β. Πάλι  με την βοήθεια της εφαρμοσμένης κινησιολογίας, μπορούν να βρεθούν ανισορροπίες στο ανοσοποιητικό, να βρεθεί σε ποιό όργανο επιτίθεται το ανοσοποιητικό μας και να αναστραφούν οι ανισορροπίες με διάφορους τρόπους και κατάλληλες συχνότητες.

γ.  Ωτοβελονισμός και ηλεκτροωτοβελονισμός που λειτουργεί εξαιρετικά σε πάρα πολλά θέματα υγείας.

Οι κλινικοί τομείς στους οποίους δρα ο Ωτοβελονισμός είναι:
Άγχος, κατάθλιψη, ψυχοσωματικές διαταραχές (φοβίες, κρίσεις πανικού, εξαρτήσεις), διατροφικές διαταραχές, θεραπεία πόνου, κεφαλαλγία, νευραλγία, εφαρμογή στην Οδοντιατρική, γαστρεντερολογία, ουρολογία, ανδρολογία, γυναικολογία, δερματολογία, παιδιατρική, καρδιολογία, νευρολογία (εγκεφαλικά). Επίσης μπορεί να βοηθήσει στο αδυνάτισμα, βελτιώνοντας τον μεταβολισμό και βοηθώντας στον τομέα των εξαρτήσεων, καθώς επίσης και στη διακοπή του καπνίσματος (υπό προϋποθέσεις).

Όσον αφορά την Αισθητική Ιατρική ασχολούμαι ανάλογα με το πρόβλημα, τόσο με την αισθητική ιατρική της ΩΡΛ ειδικότητας, δηλαδή χειρουργική αντιμετώπιση δυσμορφιών ρινός και ώτων, ρινοπλαστική και ωτοπλαστική αντίστοιχα, καθώς και με εναλλακτικό αισθητικό βελονισμό, μεσοθεραπεία μαλλιών, λιπόλυσης, botox, fillers π.χ. υαλουρονικό, νήματα.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας όμως, κατάφερε να συγκεράσει την κλασική και εναλλακτική-ολιστική προσέγγιση της αντιμετώπισης των προβλημάτων στον τομέα της αισθητικής ιατρικής, δίνοντάς μας παράλληλα τη δυνατότητα παροχής θεραπειών με ελάχιστη επεμβατικότητα.

Δηλαδή, επιτυγχάνουμε θεαματικά αισθητικά αποτελέσματα, χωρίς να χρειάζεται να επέμβουμε χειρουργικά.
Έχω την χαρά να διαθέτω το απολύτως τελευταίας τεχνολογίας μηχάνημα εκπομπής καθαρού Plasma, το Plasma BT δεύτερης γενιάς, με το οποίο υπάρχει δυνατότητα να γίνει αναίμακτα μια σειρά θεραπειών που μέχρι τώρα χρειαζόταν χειρουργείο, γενική αναισθησία, μεγάλους χρόνους αποθεραπείας, υψηλό κόστος.

Έτσι,  μπορεί να γίνει mini lift, βλεφαροπλαστική άνω και κάτω, ρυτίδες (περιοφθαλμικές-πόδι χήνας, περιστοματικές – καπνιστού) brow lift (ανύψωση βλεφάρων), fractional skin resurfacing (κλασματική επιφανειοποίηση δέρματος), εξάχνωση θηλωμάτων, αιμαγγειωμάτων, ουλές ακμής και θεραπεία της, αναίμακτη μεσοθεραπεία, αφαίρεση τατουάζ, βελτίωση ραγάδων.

Μιλάμε επομένως για ελάχιστη επεμβατικότητα, με αποτελέσματα άμεσα και θεαματικά που διαρκούν περισσότερο από τις αντίστοιχες χειρουργικές επεμβάσεις μια και η επίδραση του Plasma στο δέρμα αυξάνει την ενδογενή παραγωγή κολλαγόνου και ελαστίνης από τον ίδιο τον οργανισμό, σε επίπεδα νεαρότερων ηλικιών.

  • Με αυτό τον τρόπο λοιπόν συνδυάζεται η κλασική και η εναλλακτική ιατρική στον τομέα της αισθητικής;

Ακριβώς, γιατί δρούμε στο επιμέρους πρόβλημα (δυτική προσέγγιση), π.χ. ρυτίδες, αλλά δρούμε και σε όλο τον οργανισμό βελτιώνοντας τη συνολική απόδοσή του (αύξηση της ενδογενούς παραγωγής κολλαγόνου και ελαστίνης), (εναλλακτική προσέγγιση).

  • Η συνεργασία κλασικής και εναλλακτικής ιατρικής καθώς και η ιατρική ελάχιστης επεμβατικότητας είναι επομένως το μέλλον;

Σίγουρα, γιατί με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα για τον ασθενή μας, με το μικρότερο κόστος, τόσο για τον οργανισμό του όσο και για την τσέπη του.