- ΒΑΡΗΚΟΪΑ
Ως βαρηκοΐα ορίζεται η μείωση ή η δυσλειτουργία της ακουστικής ικανότητας. Αποτελεί ένα σύνηθες πρόβλημα υγείας καθώς κάποιοι γεννιούνται βαρήκοοι ενώ σε άλλους η βαρηκοΐα εμφανίζεται με το πέρασμα της ηλικίας .
Καταλυτικός παράγοντας στην εμφάνιση της βαρηκοΐας είναι ο σύγχρονος τρόπος ς ζωής στις αναπτυγμένες κοινωνίες καθώς ο άνθρωπος ζει καθημερινά κάτω από μια συνεχώς αυξανόμενη και ανεξέλεγκτη ηχορύπανση του περιβάλλοντος.
Ανάλογα με την αιτία της βλάβης που προκάλεσε τη βαρηκοΐα διακρίνονται τα ακόλουθα είδη βαρηκοΐας:
- ΒΑΡΗΚΟΪΑ ΑΓΩΓΙΜΟΤΗΤΑΣ
Βαρηκοΐα αγωγιμότητας, που προκαλείται από βλάβες στο έξω ή μέσο αυτί που έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία μετάδοσης των ηχητικών κυμάτων στο έσω αυτί (διαταραχή του μηχανισμού αγωγής στο έσω αυτί). Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι βλάβες που προκαλούνται όταν ο ακουστικός πόρος είναι κλειστός από κυψελίδα ή από εξωτερικό αντικείμενο, όταν η τυμπανική μεμβράνη έχει ρήξη ή διάτρηση όταν συμβαίνει οστεοποίηση του αναβολέα (ωτοσκλήρυνση) ή και κάταγμα των οσταρίων του μέσου αυτιού.
- ΝΕΥΡΟΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑ ΒΑΡΗΚΟΪΑ
Νευροαισθητήρια βαρηκοΐα (ή βαρηκοΐα αντιλήψεως) είναι η βαρηκοΐα που οφείλεται σε βλάβες του μηχανισμού αντίληψης του ήχου λόγω αλλοίωσης ή εκφυλισμού των αισθητηρίων κυττάρων (τριχοειδή κύτταρα) στον κοχλία και είναι συνήθως μόνιμη. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι βλάβες που εμφανίζονται μεταξύ έσω ωτός και ακουστικού φλοιού και μπορεί να οφείλονται σε κληρονομικότητα (εμβρυοπάθειες), σε λήψη ωτοτοξικών φαρμάκων ή και σε φυσιολογική γήρανση του οργανισμού (πρεσβυακουσία).
- ΒΑΡΗΚΟΪΑ ΜΙΚΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Βαρηκοΐα μικτού τύπου, είναι η βαρηκοΐα όπου συνδυάζει τη νευροαισθητήρια βαρηκοΐα και τη βαρηκοΐα αγωγιμότητας. Οφείλεται σε προβλήματα τόσο στο έσω όσο και στο έξω ή μέσο αυτί.
- ΑΛΛΕΡΓΙΚΗ ΡΙΝΙΤΙΔΑ
Αλλεργική ρινίτιδα είναι η φλεγμονή του βλεννογόνου της μύτης που προκαλείται από ουσίες που ονομάζονται αλλεργιογόνα. Τα αλλεργιογόνα συνήθως είναι αβλαβείς ουσίες που σε ορισμένους ανθρώπους μπορούν να προκαλέσουν έντονη αντίδραση του ανοσοποιητικού τους συστήματος (αλλεργική αντίδραση).
Η αλλεργική ρινίτιδα, ανάλογα με τη διάρκεια της αλλά και την προέλευση της ουσίας που την προκαλεί μπορεί να είναι εποχική (συνήθως περίοδος ανθοφορίας) ή χρόνια (ολοετής).
Η Εποχική αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από κοινά αλλεργιογόνα της υπαίθρου όπως η γύρη από τα δέντρα που αιωρείται στον αέρα, το γρασίδι και τα αγριόχορτα και εκδηλώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα κάθε έτους.
Η Ολοετής αλλεργική ρινίτιδα προκαλείται από κοινά αλλεργιογόνα που απαντώνται σε κλειστούς χώρους όπως είναι τα ακάρεα σκόνης, τα επιθήλια των οικιακών ζώων, οι ενδοοικιακοί μήκυτες και τα έντομα. Αποτελεί μακροχρόνια ή ακόμη και μόνιμη νόσο, με επιδείνωση συνήθως κατά τους χειμερινούς μήνες, λόγω κακού αερισμού των εσωτερικών χώρων.
Η Αλλεργική ρινίτιδα δεν αποτελεί επικίνδυνη νόσο για τον άνθρωπο αλλά συμβάλλει στην επιδείνωση της ποιότητας ζωής του καθώς επηρεάζει την ψυχολογική σωματική και σωματική του ευεξία.
Η Αλλεργική ρινίτιδα συχνά συνοδεύεται με καταρροή από τα μάτια και πονοκέφαλο αλλά τα κύρια συμπτώματά της είναι η έντονη ρινική καταρροή, τα συχνά φταρνίσματα και πολλές φορές η φαγούρα στον «ουρανίσκο» του στόματος
- ΡΙΝΙΚΟΙ ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ
Οι ρινικοί πολύποδες είναι φλεγμονώδεις σχηματισμοί που αναπτύσσονται μέσα στη μύτη ή στους παραρρίνιους κόλπους (ιγμόρεια, μετωπιαίους, ηθμοειδή, κλπ). Η ρινική πολυποδίαση είναι μία σχετικά ακίνδυνη πάθηση η οποία όμως προκαλεί δυσφορία στον ασθενή καθώς επιφέρει ρινική απόφραξη, ανοσμία, αγευσία και πρόσθια ρινόρροια και έντονη δύσπνοια.
Η διάγνωση είναι συνήθως εύκολη και γίνεται κατά την εξέταση της μύτης από ΩΡΛ ιατρό με την ενδοσκοπική μέθοδο. Για την αποτελεσματική αντιμετώπιση τους εφαρμόζεται ένας συνδυασμός χειρουργικής και φαρμακευτικής θεραπείας και συνεχής παρακολούθηση από τον θεράποντα ιατρό.
- ΠΟΛΥΠΟΔΕΣ ΦΩΝΗΤΙΚΩΝ ΧΟΡΔΩΝ
Οι πολύποδες φωνητικών χορδών είναι καλοήθη μορφώματα του ιστού των φωνητικών χορδών και έχουν την μορφή πρηξίματος ή εξογκώματος που δημιουργείται με συσσώρευση υγρού τοπικά στο χώρο κάτω από το επιθήλιο των φωνητικών χορδών. Μπορεί να εμφανιστούν στη μία ή και στις δύο φωνητικές χορδές . Αποτελεί σύνηθες φαινόμενο στα άτομα όπου χρησιμοποιούν έντονα τη φωνή τους σε καθημερνή βάση όπως οι τραγουδιστές, εκπαιδευτικοί, δικηγόροι, κ.α
Σημαντικός παράγοντας για την εμφάνισή τους είναι και το κάπνισμα ακόμα και εάν πρόκειται για παθητικό κάπνισμα.
Ο εντοπισμός των πολύποδων φωνητικών χορδών γίνεται με μια απλή ενδοσκοπική εξέταση από τον ΩΡΛ και η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή ή χειρουργική αντιμετώπιση μέσω μικροχειρουργικής τεχνικής ανά περίπτωση
- ΑΝΑΤΟΜΙΚΕΣ ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ
Με το όρο «Ανατομικές ανωμαλίες» ονομάζουμε κάθε αισθητική παρέκκλιση από τις αρμονικές γραμμές που χαρακτηρίζουν την μύτη και τα αυτιά.
Στον τομέα της ωτορυνολαρυγγολογίας δύο είναι οι συνηθέστεροι τύποι ανατομικών ανωμαλιών:
Της μύτης, όπου παρατηρείται ελαττωματική γενετήσια κατασκευή συνήθως στον ύβο της ράχη της μύτης και στο ρινικό διάφραγμα και των αυτιών με το φαινόμενο των πεταχτών αυτιών.
Όλες οι παραπάνω ανατομικές ανωμαλίες σήμερα μπορούν άμεσα να αποκατασταθούν με τη μέθοδο της ρινοπλαστικής ή ωτοπλαστικής επεμβάσεως οι οποίες αμφότερες αποσκοπούν σε ένα τέλειο αισθητικό και λειτουργικό αποτέλεσμα.